Alex

“Det är skrämmande enkelt att bli företagskapad...”

Det är inte bara privatpersoner som kan drabbas av identitetskapning. Alex är en av många företagare som råkat ut för bedrägeriförsök där bedragarna tar över viktiga positioner för att komma över företagets tillgångar. I det här fallet gick det bra – av en lycklig slump.

Alex valde egentligen att skaffa Företagsbevakning för att bevaka ekonomin hos sina leverantörer och kunder. Det visade sig ligga bättre i tiden än väntat. Han ägnade inte tjänsten mycket tanke förrän han fick en oväntad nyhet per sms.

– Jag hade tydligen blivit avsatt från mitt eget företag. Men det är inte direkt något jag skulle glömma bort.

Alex hade råkat ut för en sorts bedrägeri som dessvärre är rätt enkelt att utföra. Bedragarna anmäler ändring av styrelse eller firmatecknare till Bolagsverket med hjälp av förfalskade handlingar. Företagets nyckelpersoner byts ut mot bedragarna själva eller “målvakter”, vilka utnyttjar företagets identitet för att beställa varor på kredit eller ta lån.

”Jag hade tydligen blivit avsatt
från mitt eget företag”

– Det är skrämmande enkelt att bli företagskapad, du kan inte vänta dig något sånt här.

Bolagsverket tog ett krafttag mot denna typ av företagskapning år 2006, då de började meddela om förändringar via brev. Men fortfarande slår det mot företagare som är bortresta eller som inte aktivt valt att bli meddelade elektroniskt. Det ger bedragarna tid att handla, och det krävs inte mycket för att göra stor skada. I Alex fall slutade det däremot lyckligt.

– Det trillade in en del fakturor på saker vi inte beställt. Men tack vare att vi kunde agera så snabbt så drabbade det inte oss. Det var nog värre för företagen som [bedragarna] handlat hos.

– Det var ju inte därför jag skaffade Företagsbevakning men såhär i efterhand kan jag tycka att det är ett av mina bästa köp hittills.