Josefin

“Den här gången är jag förberedd”

Tidningar och webb svämmar över av skräckhistorier om människor som fastnat i skuldfällor till följd av ID-kapning. Men andra gånger går det bättre. Ett sånt exempel är Josefin som fick sitt ID kapat och lyckades stoppa bedrägerierna i god tid.

När Josefin plötsligt fick hem en faktura misstänkte hon att något konstigt var på gång. ID-kapningen uppdagades när Josefin fick hem en faktura på 12110 kronor från ett klädföretag på nätet.

– Jag handlar sällan kläder och definitivt inte på avbetalning. Det kändes både overkligt och obehagligt.

Josefin kontaktade klädföretaget, och därifrån var det inte särskilt svårt att reda ut vad som hänt: någon hade missbrukat hennes ID. Vid en närmare titt på sitt bankkonto insåg hon dessutom att det var fråga om en smart bedragare, som tidigare beställt för mindre belopp för att slippa kreditupplysningar. Processen som följde var, förutom stressande, väldigt tidskrävande.

– Polisanmälan, bestrida fakturor och allt det där. Det blev mycket ringande fram och tillbaka. Jag försökte att inte stressa upp mig, men jag skulle inte vilja göra om det.

Och det krävdes en hel del efterforskningar för att förstå hur man ska agera när man blivit ID-kapad.

– Jag var inte medveten om hur lätt det är att bli ID-kapad. Det är jag i och för sig nu!

”Jag var inte medveten om
hur lätt det är att bli ID-kapad”

Men det var också tack vare alla googlingar Josefin hittade Min upplysning. Bedrägerierna upphörde, men eftersom bedragarna fortfarande hade hennes uppgifter kändes det värt att prova på ID-bevakning. Numera får Josefin en avisering så fort någonting händer med hennes uppgifter, och ingen kommer obemärkt kunna söka krediter i hennes namn.

– Ärligt talat känns det jätteskönt. Tryggare. Med tanke på att någon fick tag på mina uppgifter förra gången skulle det lika gärna kunna hända igen, men den här gången är jag förberedd.

Under 2017 anmäldes så många som 116 760 identitetsintrång. Ett skäl till uppgången är den ökade internetanvändningen, vilket gör det lättare för bedragare att både hitta och kapa andras uppgifter. Skaffa Min Bevakning nedan och få en trygg vardag.