Hur kan jag förebygga ID-kapning?

För att skydda dig mot bedrägeri genom identitetskapning ska du se till att du har kontroll på dina id-handlingar. Var också uppmärksam på vem som gör en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt om du misstänker att något inte stämmer.

1. Skaffa tjänsten Min Bevakning

Håll koll på ditt digitala jag med Dun & Bradstreets tjänst Min Bevakning. Du meddelas om alla förändringar som sker i de viktigaste registren som hanterar dina personuppgifter.

2. Lämna inte ut dina personuppgifter i onödan

Exponera inte dina personuppgifter i onödan och lämna inte ut ditt personnummer eller kontouppgifter på nätet, i e-post eller via telefon utan att veta vad det ska användas till.

3. Släng inte personlig post i soporna

Släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.

4. Anmäl direkt borttappade id-handlingar

Om du tappat bort en identitetshandling, som ditt körkort eller id-kort, anmäl det omgående till polisen och till de olika kreditupplysningsföretagen.

5. Öppna inte okänd e-post

Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

6. Se till att ha säkra lösenord online

Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.

7. Ha ett uppdatera virusskydd på dator & mobil

Se till att ha virusskydd och ett uppdaterat sådant på din dator och din mobiltelefon. På så sätt minskar risken för virus som kan leta efter personuppgifter.

8. Ha ID-bevakning som direkt notifierar vid händelse

Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du möjlighet att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten eller lånet från att beviljas. Min Upplysning erbjuder Min Bevakning med denna funktion. Köp tjänsten Min Bevakning nedan.

9. Håll koll på vad du sprider på sociala medier

Lämna inte ut alltför detaljerad information om dig själv på Facebook och liknande sociala nätverk. Då finns risk att någon utnyttjar din information för att genomföra ID-kapning.

10. Håll koll på din post

Se till att inga obehöriga kommer åt din post, exempelvis genom att ha lås på din brevlåda.